Happy LEGO en management lessen

Afgelopen maand samen met een enthousiaste zoon van bijna tien, want beloofd voor zijn verjaardag, het LegoHouse in Billund in Denemarken bezocht. The LegoHouse is voor de echte LEGO Freaks “The Holy Ground” en alles op het gebied van LEGO is er in de overtreffende trap te vinden. De volledige geschiedenis van Lego wordt er uitgelicht. Van de eerste sets tot de ontwikkeling van de complexe Star Wars pakketten.

De LEGO tijdscapsule

De herinneringen van mijn eerste treinset werden hier weer volledig scherp. Mijn (nu blijkt ) zeer exclusieve treinset uit de jaren zeventig stond nota bene, achter dik glas met jaartal erbij, in het museum! Met een grote glimlach op mijn gezicht werd ik teruggezogen in de LEGO tijdscapsule. Een kreet van verbazing kon ik niet onderdrukken. Het toevallig nederlandse stel dat naast mij stond konden zich niet voorstellen dat de set door mijn moeder in de jaren dat ik allang uit het ouderlijk huis verdwenen was weggegeven was aan een aardig buurjongetje. Laat ik ervan uitgaan dat hij de set ook weer doorgeven heeft. Want dat is het allermooiste van het product Lego, duurzamer speelgoed bestaat er bijna niet. En daarmee verwonderde ik mij ook direct over het feit hoe de Lego Spirit nu in 2019 meer dan ooit bestaat. Drie vitrines verder begreep ik het. De 11 paradoxen die bij iedere LegoManager op zijn prikbord hangen, en waar iedereen die duurzaam een organisatie wil leiden of veranderen deze zeer inspirerend kunnen zijn. En waar je iedere dag energie uit kan halen. Ik deel ze graag met jullie.

Dus hier zijn ze – lessen in leiderschap met dank aan LEGO:

 1. To be able to build a close relationship with one’s staff, and to keep a suitable distance.
 2. To be able to build a close relationship with one’s staff, and to keep a suitable distance.
 3. To be able to lead, and to hold oneself in the background.
 4. To trust one’s staff, and to keep an eye on what is happening.
 5. To be tolerant, and to know how you want things to function.
 6. To keep the goals of one’s department in mind, and at the same time to be loyal to the whole firm.
 7. To do a good job of planning your own time, and to be flexible with your schedule.
 8. To freely express your view, and to be diplomatic.
 9. To be a visionary, and to keep one’s feet on the ground.
 10. To try to win consensus, and to be able to cut through.
 11. To be dynamic, and to be reflective.
 12. To be sure of yourself, and to be humble.